Er is op dit moment veel aandacht voor verduurzaming van de woning. Hierbij is de aandacht vooral gericht op het beperken van het energiegebruik. Maar ook de klimaatdoelen zijn voor veel mensen aanleiding om te starten met het verduurzamen van hun woning.
Wetgeving wordt steeds dwingender
De wetgever neemt steeds meer maatregelen die woningeigenaren dwingen om aandacht te schenken aan het verduurzamen van de woning. Bijvoorbeeld door bij verkoop te eisen dat een deskundige heeft vastgesteld hoe duurzaam de woning is. Maar ook door bijvoorbeeld te bepalen dat vanaf 2026 warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Huiseigenaren zijn vanaf dat moment verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel over te stappen op een duurzaam alternatief. Dit kan een hybride warmtepomp zijn, volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.
Verschillende maatregelen mogelijk
De meest toegepaste maatregelen om de woning te verduurzamen zijn:
- Vervangen enkelglas door HR++ glas;
- Spouwmuurisolatie;
- Vloerisolatie;
- Isoleren dak;
- Aanbrengen zonnepanelen;
De kosten hangen af van het type woning. Belangrijk is echter ook de “terugverdientijd”. Door de sterk gestegen kosten van energie is te zien dat deze terugverdientijd steeds korter wordt.
Hoe betaal je de kosten van het verduurzamen van jouw woning?
Voor veel vormen van verduurzaming van jouw woning bestaan nog aantrekkelijke subsidieregelingen. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk om, wanneer je al een hypotheek hebt, zonder dat je daarvoor opnieuw naar de notaris moet, een extra bedrag op te nemen wanneer je dit bedrag wil opnemen om te gebruiken om jouw woning te verduurzamen. Soms kan het ook aantrekkelijk zijn voor bepaalde specifieke maatregelen een consumptief krediet af te sluiten.
Wij hebben de nodige kennis en expertise als het gaat om de financiering van het verduurzamen van jouw woning. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!